Kracht in Yoga. De vrijheid om te stralen 

Avi: Model, mode-illustrator, yoga coach

Interview

Avi, een multi-getalenteerd model, illustrator en yoga coach, woont momenteel in België. In de afgelopen jaren heeft ze in zes landen gewoond, voornamelijk in Europa. Het is niet eenvoudig om voortdurend te reizen tussen Japan en andere landen zonder aan één plaats gebonden te zijn.

Vooral leven in een land met een totaal andere cultuur en taal brengt heel wat omgevingsverandering en stress met zich mee. We vroegen Avi naar het geheim van haar aanpassingsvermogen en haar mooie uitstraling. 

Profiel

Instagram: @avi__official

Als model is ze verschenen in vele tijdschriften, advertenties en modeshows, zowel in Japan als in andere landen. Na haar studie illustratie aan de universiteit in Londen, begon ze in 2017 te werken als mode-illustrator @abbie__chung.

Ze heeft ook een RYT500-certificering van de Yoga Alliance en heeft veel lessen gegeven in Japan.

Avi is momenteel gevestigd in België. Ze is moeder van één en geniet van de opvoeding van haar kind.

Ongebonden actief op meerdere terreinen

Je bent een multi-getalenteerd model, yogalerares en illustrator. Kun je ons vertellen over jouw carrières?

Ik heb modellenwerk gedaan voor tijdschriften en advertenties en ben in shows verschenen, voornamelijk voor Japanse klanten. Ik stuurde mijn cv naar een modellenbureau als onderdeel van mijn zoektocht naar werk toen ik op de universiteit zat en werk nu al zo’n 15 jaar als model. De meeste modellen beginnen in hun tienerjaren, maar ik ben laat begonnen. 

Ik overwoog een carrière naast mijn modellenwerk en werd eerst gediplomeerd nagelstyliste.

Mijn eerste kennismaking met yoga vond plaats toen ik in Singapore was voor werk. Ik voelde me tot yoga aangetrokken omdat het een goede manier leek om in vorm te blijven, en het leek eenvoudig omdat je alleen de ruimte voor een yogamatje nodig hebt.

Maar toen ik het eenmaal begon te doen, raakte ik er steeds meer in geïnteresseerd. Ik behaalde mijn RYT200 en RYT500 certificaten van de Yoga Alliance, en gelukkig werd ik door verschillende plaatsen benaderd en kreeg ik steeds meer mogelijkheden om yogales te geven.

Hoe ben je begonnen als illustrator?

Mijn vader was een kunst leraar, dus ik ben altijd geïnteresseerd geweest in kunst.

Toen ik trouwde, verhuisde ik op 35-jarige leeftijd naar Barcelona, Spanje. In die tijd zei mijn man tegen me: “Nu je hier toch bent, waarom ga je niet naar een illustratie school in Londen?” Ik ben nogal verlegen en niet het type persoon dat het initiatief neemt. Maar hij moedigt me altijd aan om van alles te proberen.

In het begin woonde ik twee maanden alleen in Londen, maar daarna ging ik op en neer reizen vanuit Barcelona omdat de les één keer per week was.

Reizen naar het Verenigd Koninkrijk vanuit Spanje?

Ja, Spanje en het Verenigd Koninkrijk liggen verrassend dicht bij elkaar, op ongeveer twee uur vliegen. Zelfs als je een nachtje blijft en de volgende dag terugkomt, is het nog altijd goedkoper dan een week in Londen wonen.

Op school maakte ik meer kennissen en het voelde alsof er een wereld open ging. Er waren studenten van over de hele wereld op de school in Londen, waaronder schoenmakers, aspirant-kledingontwerpers en mensen die hun eigen brands hadden. Ik was erg geïnspireerd door deze wereld.

Hoe was de les?

Er werd ons niets opgelegd in de manier van werken of in de keuze van materiaal, we waren vrij om te doen wat wij wilden.

Ik ben geboren en getogen in Japan, dus deze vrijheid was nieuw voor mij.

Ik had op een dag bijvoorbeeld mijn iPad bij me, waarop de docent tegen mij zei: “Als je je iPad wilt gebruiken, mag je digitaal tekenen”, en raadde me een paar apps aan.

Je illustraties met je model ervaring zijn heel uniek en mooi!

Dank je. Ik houd oprecht van mode, en daarom illustreer ik dat voor mijn werk. Ik heb ook yoga-illustraties mogen tekenen, en ik heb daar mode elementen in verwerkt.  

Wanneer ik een tekening maak, wil ik dat het uniek is aan mij. In de toekomst zou ik mijn illustraties zo willen maken dat mensen bij het zien ervan kunnen zien dat ze door mij getekend zijn, maar naar die stijl ben ik nog op zoek.

Ik hou ook van reizen, dus ik zou graag mijn reisinspiratie willen uitdrukken op een kleurrijke manier met een subtiele draai.

Avi

Mentale weerbaarheid dankzij Yoga

Sommige mensen worden depressief door veranderingen in hun omgeving, zoals verhuizen naar een ander land of studeren in het buitenland. Hoe heb jij deze veranderingen overwonnen?

Toen ik voor het eerst in Barcelona woonde, voelde ik me heel eenzaam. Ik kende niemand, had geen vrienden, en ik sprak geen Spaans. Engels wordt niet goed gesproken in dit land.

Ik wist niet wat ik moest doen en voelde mij depressief. Dankzij yoga was ik in staat om een stap terug te nemen en mijn situatie te analyseren.

Zelfkennis kan veel verschil maken. 

Yoga is niet alleen lichamelijke oefening, maar ook een spirituele. Als ik in het buitenland eenzaam was, voelde ik me wel verbonden met mijn yoga training.

Voordat ik in het buitenland ging wonen, vroeg ik een waarzegster: “Denk je dat wonen in het buitenland iets voor mij is?” Toen vertelde ze me dit:

“Naar het buitenland verhuizen is niks voor jou. Je wilt juist binnen je eigen kleine territorium blijven. Je bent yoga tegengekomen om je geest te trainen en die beproeving te overwinnen.”

Daardoor werd mij plotseling duidelijk dat yoga de reden is dat ik in het buitenland kan leven.

Wat vind je zo leuk aan yoga?

Het leerde mij rustig te blijven en niet beïnvloedbaar te zijn door externe dingen.

Eerder maakte ik me veel zorgen over de manier waarop mensen naar me keken, en ik dwong mezelf aan sociale normen te voldoen. In de modellenwereld zou dat zoiets zijn als: “Ik moet meer afvallen.”

Maar ik hoefde mezelf niet meer te vergelijken met anderen. Dankzij yoga realiseerde ik me  dat vergelijken met anderen niet nodig is, dat ik gewoon plezier kan hebben en leerde ik alles op een positieve manier te bekijken.

Misschien is dit gevoel zelfs sterker geworden sinds ik naar het buitenland ben gegaan. Hier zijn veel mensen die met hun borst vooruit rondlopen en dragen waar ze zin in hebben. Ik realiseerde mij dat mijn zorgen van vroeger niet veel voorstelden. 

Met een kleine wereld heb je een klein uitzicht. Wanneer je je zorgen maakt over de mening van anderen kan het enorm helpen om erover te praten. Door simpelweg je wereld uit te breiden met het openen van nog een deur zal zeker leiden tot geruststelling.

Yoga bewegingen worden uitgevoerd terwijl je je concentreert op ademhalen, en aldoende verdwijnen de afleidingen. Wanneer ik zorgen en verwarring draag, voel ik me na een uurtje yogales verfrist. 

Vooral in Tokio waren de dingen zo hectisch dat ik me gedwongen voelde in dat tempo te leven. Ontspanning door yoga brengt veel rust. Het voelt oké om in mijn eigen tempo te leven. 

Als iemand met yoga wil beginnen, wat zou je dan aanraden?

Ten eerste, probeer een yogastudio te vinden die makkelijk bereikbaar is. Veel studio’s bieden proeflessen aan, dus probeer zoveel mogelijk uit.

Tegenwoordig kun je op YouTube allerlei yogavideo’s vinden. Strek eens iets wat je nog nooit gestrekt hebt en ga op zoek naar een tempo dat bij je past.

Het voordeel van yoga is dat je niet veel nodig hebt om het te beoefenen. Het kan in een kleine ruimte en wanneer je alleen bent.

Kleine doelen, grote uitdagingen

Wat heeft je naast yoga geholpen je aan te passen aan het buitenlandse leven?

Een doel hebben, ook al is het maar een klein doel.

Ik ben uit eigen keuze getrouwd en geëmigreerd, maar niet omdat ik iets wilde doen in het buitenland. Een tijdje voelde ik me een beetje vastzitten omdat het moeilijk was om een doel te vinden. Bovendien verhuisde ik naar Mexico na mijn studie illustratie in Londen. Dit is een land met heel weinig Japanse mensen, dus ik was erg eenzaam…

Ik besloot dat het niet langer zo kon, en begon LINE-stickers te maken (LINE is de Japanse Whatsapp). Ik begon stukje bij beetje, en stelde al gauw doelen in hoeveel ik er af wilde hebben.

Alleen al door een doel te stellen, zelfs een onbeduidend doel, kun je een beetje verlost worden van je eenzaamheid. Niet alleen ik, maar ook andere mensen die in het buitenland wonen… misschien zelfs mensen die in hun eigen land wonen en zich eenzaam voelen of moeilijkheden ondervinden.

Probeer in zo’n geval enkele doelen te hebben. Het kan zo simpel zijn als één woord Spaans per dag leren.

Wat je nog meer kunt doen is vrienden maken met eensgezinde mensen. In mijn geval heb ik een kind, dus heb ik meer mensen om mee te praten. Op de straten van België, waar ik nu woon, proberen mensen huilende kinderen op straat te troosten. Dat maakt het prettig om hier te wonen.

Wat zijn je doelen op dit moment?

We zitten nog steeds veel binnen dus ik wil graag een kleurboek maken waar je thuis plezier van kan hebben. Ik wil een kleurboekje maken van de plaatsen waar ik naartoe ben geweest, en daarbij de garderobe en bagage voor mijn reizen introduceren. Bijvoorbeeld met het soort kleding wat ik zou dragen als ik naar Parijs zou gaan.

Ik heb veel ideeën in mijn hoofd, en ik zou mijn illustraties willen gebruiken om goederen te creëren die iets bijdragen aan de maatschappij.

Daarnaast houden mijn man en ik allebei van reizen, dus we zouden graag als gezin met ons kind op reis gaan. Wanneer ik geïnspireerd raak door mijn reizen, sluit ik mijn ogen dicht en komen de kleuren en patronen terug in mijn gedachten. Het is moeilijk om ze te tekenen zoals ze zijn, ik zou willen dat ik een screenshot kon maken van wat er in mijn hoofd zit.

Ik voel dat reizen mijn zintuigen vernieuwt. Ik wil graag blijven uitdrukken wat ik voel als ik verschillende dingen zie, op mijn eigen manier.

Foto’s: @avi__official

Interview: @mariko_cabin442

Avi draagt Florence, die geïnspireerd zijn op prachtige Italiaanse stadsgezichten. Wij bevelen ook onze yogamatten van merinowol aan.

Uitgelichte afbeelding

Avi

Recente blog artikelen

MOST Wollenplaid

0
WINKELMAND
  • No products in the cart.